Warschau, een citytrip meer dan waard
Parijs en Londen staan al jaren met stip genoteerd als de favoriete citytrips bij reizigers. Ze bulken van de culturele hotspots, zijn een lust voor shoppers en hebben goede restaurants.
Zoek je een alternatief voor deze steden, dan is Warschau zeker een aanrader. Zowel qua prijs, cultuur, shopping en gastronomie.

Verblijf in Warschau

Warschau kan je bereiken vanaf Brussels south airport. Zowel Ryanair als Wizzair vliegen je voor een spotprijs naar deze stad en in een goede 2u sta je in het centrum van de Warschau. Wie geen voorstander is van lowcost, moet zeker eens kijken bij de promoties van LOT. Zij vertrekken vanop de nationale luchthavens.

Wat je verblijf betreft is er voor elk budget wat wils. Je kan een appartementje huren met vrienden of kiezen voor een goed 3 tot 5 sterren hotel. Wie graag wat luxe wil, moet zeker eens kijken naar de promoties van het Intercontinental Warsaw hotel. Dit 5 sterren hotel heeft in het weekend leuke promoties. Tevens kan je er genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijt en tal van spa faciliteiten. Het hotel ligt op wandelafstand van shoppingcentra, bezienswaardigheden en het oude centrum van Warschau.

De stad verkennen kan je per bus, metro of te voet. Ook s nachts rijden er heel wat bussen rond. Maar wie de stad echt wil ontdekken kan dit doen per fiets. De citybikes vind je overal in de stad. En voor de prijs hoef je het ook al niet te laten: de eerste 20 min zijn gratis en voor 4 uur betaal je maar 2 euro!

Cultuur

Parijs en London hebben een uitgebreid en boeiend cultuuraanbod gaande van musicals tot theater en klassiek.
In Warschau wordt je ondergedompeld in Chopin. Wie tijdens de zomervakantie een bezoek brengt aan de stad kan elke zondag genieten van een Chopin openluchtconcert in het park met de beste pianisten. Wees er op tijd bij, want de plaatsjes in het gras en de banken zijn snel vol. Maar ook de Opera is een bezoekje meer dan waard. Uiteraard kan je er ook terecht voor theater (romatheater) en film.

Museumliefhebbers komen zeker aan hun trekken in deze mooie stad. Het Chopinmuseum is een pareltje van interactiviteit. Neem voldoende tijd om alles te ontdekken en zelfs kinderen vinden er hun eigen hoekje.

Warschau heeft uiteraard een uitgebreide historiek wat betreft de Jodenvervolging en de Jodencultuur. Vanaf 2014 kan je het nieuwe museum bezoeken omtrent de historie van de Poolse joden. Zeker een bezoekje waard.
Geen museumliefhebber? Geen probleem! Een wandeling in het oude stadscentrum is zeker de moeite waard; Je ontdekt er heel wat leuke plekjes en je vindt er zelfs Belgische wafelshops.
Shopping

Wie Parijs of Londen zegt, zegt shopping met zijn vele drukke winkelstraten en zijn bekende modeontwerpers. Maar ook Warschau heeft heel wat te bieden. Naast het station vind je een shoppingcentrum met 3 verdiepingen. Alle bekende merken hebben er hun vestiging en je hebt een paar uur nodig voor je ze allemaal bezocht hebt. Maar ook in het oude centrum vind je boeiende winkeltjes. Daar verkopen heel wat lokale modeontwerpers hun ontwerpen voor een veel lagere prijs dan Parijs of Londen. En als je naar huis gaat, vergeet dan zeker niet de nationale drank mee naar huis te nemen: een heerlijke fles vodka.

Gastronomie en uitgaan

De keuken van Warschau staat bij veel mensen bekend als eentonig en vet. Niets is minder waar. Warschau heeft de laatste jaren een inhaalbeweging gemaakt wat betreft culinaire hoogstandjes.

In het Platter restaurant (gelegen in het Intercontinental Warsaw hotel) kan je genieten van culinaire kunstwerken van televisiechef Karol Okrasa. Je hebt er een 8-gangendiner met aangepaste wijnen voor een prijs die heel wat lager ligt dan de sterrenrestaurants in Parijs of Londen. Maar Warschau heeft ook zijn Michelinsterren restaurant. Wat chef Amaro op je bord tovert in Atelier Amaro is verbluffend. Zijn thema is natuur en dat vind je in alle gerechten terug.

Maar wie toch de echte oude klassieke Poolse keuken wil proeven, moet zeker kiezen voor U Fukiera in het oude centrum van Warschau. Chef Magda Gessler laat je genieten van heerlijke gerechten. En proef zeker haar paté, de beste die ik ooit gegeten heb!

Wie prijsbewust is kan in het centrum vaak een heerlijk 3-gangenmenu vinden voor 10 euro. En wie na het eten wil uitgaan, moet zeker zijn avond beginnen in de vele %u2018vodka en appetizer%u2019 bars. Voor 1 euro per shot vodka en een heel bord vol lekkere hapjes is dit de ideale start voor een avondje uit. Laat je leiden door de vele verschillende vodkasmaken. Daarna kan je je verder onderdompelen in de vele bars en discotheken. Een halve liter bier heb je al voor 3 euro en een vodka cola zal je ook niet arm maken. Prijsbewust en lekker!

Warschau vs Parijs en Londen

Is Warschau een waardig alternatief voor Parijs en Londen? Zeker wel. Qua cultuur kom je er zeker aan je trekken. Shoppingliefhebbers zullen hun hartje ophalen in de vele shoppingcentra en leuke winkeltjes. Ook qua cultuur en gastronomie vind je er je gading.

Maar vooral qua prijs is Warschau de moeite waard. De prijzen liggen er heel wat lager dan in de rest van Europa zowel qua hotels, eten als uitgaan en dit boet niet in op de kwaliteit. Mensen met een klein budget zullen zich in deze stad zeker niet vervelen. En wat veiligheid betreft: ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld als in deze stad.

Ik kom terug! Jij ook? Wil je meer weten over de gastronomie en de vele mogelijkheden, luister dan zeker naar de interviews die ik had met de gids en chef Karol Okrasa van restaurant Platter.


polen  |  warschau
 
Beluister de audiofragmenten:
 

why visit warsaw

why visit warsaw
 

platter restaurant

platter restaurant
 
Foto's: