Touristico aan boord van de Norwegian EPIC (Norwegian Cruise Lines)
Touristico was aan boord van één van de mooste schepen van NCL: Epic. Met meer dan 4000 passagiers is het één van de grootste en mooiste schepen van de vloot. We vertrokken in Barcelona en bezochten Pompeï, Napels, Rome, Firenze, Cannes en Palma de Mallorca. De cruise duurde 8 dagen. Hier ons verslag en beoordeling.
Freestyle cruising

Norwegian staat bekend om zijn freestyle concept. Toegegeven, we waren er een beetje bang voor, maar dit is onterecht. Met freestyle ga je eten wanneer je wil en met wie je wil. Je hebt naast het buffetrestaurant nog heel wat andere restaurants die in de prijs zijn inbegrepen: het buitenbuffet, 2 a la carte restaurants, een Aziatisch restaurant, een noodle bar en een Ierse pub (waar je 24u per dag kan eten). In slechts weinige gevallen moest je even wachten op een plek, maar dit werd eenvoudig opgelost door een bieper mee te geven aan de gasten. Ook in het buffetrestaurant was de drukte beperkt en door de vele foodstations was wachten er vaak niet bij. Elke cruisemaatschappij zou dit concept moeten invoeren!

De kajuit

We hadden gekozen voor een balkonkajuit. Vele mensen klagen over de kleine kajuiten en dat is niet onterecht. Je hebt weinig ruimte om je om te kleden, maar je kan je de vraag stellen hoeveel tijd je er doorbrengt op zo een groot schip. Ook is NCL gespecialiseerd in single kajuiten. Daardoor betaal je minder dan bij andere cruisemaatschappijen. Besluit: iets meer privacy, maar echt storend was het niet.

Het eten

Door het freestyle concept kan je eten waar en wanneer je wil. Het buffetrestaurant heeft een ruime keuze en de maaltijden waren gevarieerd en heerlijk. Het enige minpunt was dat vele gerechten er lauw werden geserveerd.
Wie graag al la carte wenste te eten kon terecht in Manhattan Room en Taste. Wat hebben wij daar heerlijk gegeten. Elke dag en ander menu en zeer veel keuze. Ook het Aziatische restaurant en de Ierse pub hadden heerlijke maaltijden. Enkel het noodle restaurant kon me niet bekoren. Wie noodles gewend is, zal hier teleurgesteld vertrekken. Uiteraard kan je kan steeds kiezen uit tal van speciality restaurants: Frans, Italiaans, Braziliaans,.....

De bars

Keuze te over en overal snel bediend. Het aanbod en presentatie van de cocktails viel tegen en je hebt minder keuze dan bij andere maatschappijen. Het telkens moeten ondertekenen van bonnetjes, ondanks je drankenpakket, is storend en sommige mensen lieten dat ook merken.

De shows

NCL blinkt uit in zijn shows. De meeste cruisemaatschappijen kiezen voor eigen producties, NCL voor internationale shows en artiesten. Priscilla Queen of the Desert is een award winning musical en alles werd in het werk gesteld om deze broadway productie aan het publiek te vertonen... en dat is gelukt: wat een show!! Ook Burn the floor was een geweldige productie met een fantastisch decor... veruit verbluffend. Je voelde je in een Broadway theater.

In de Cavern Club (nagebouwd naar de originele bar uit Liverpool) traden the Epic Beatles op. Ondanks ik geen Beatle fan ben, heb ik enorm genoten van deze professionele groep. Maar ook Soulsatisfaction was puur top. Een Amerikaanse groep die motown en soul brachten in de puurste vorm.

In de spiegeltent kon je dan weer bij een heerlijk diner genieten van Cirque Dreams & Dinner. Je voelde je bij momenten in een close setting van cirque du soleil. Het was een verbluffend en uniek spektakel. Maar ook de andere groepen, muzikanten,.. die overal aan boord speelden waren van topniveau.

Kortom, wens je professionele entertainment en wil je hier graag iets meer voor betalen, kies dan zeker NCL... en vele passagiers deelden diezelfde mening.

Activiteiten aan boord

Naast de shows had Epic heel wat animatie: zwembaden, whirlpools, sportvelden, bowlingbanen en supper waterglijbanen. Voor de gokkers onder ons heb je één van de grootste casinos aan boord van een cruiseschip en genieten kon je in de spa area.

Er was ook een animatieteam aan boord die voor de nodige activeiten overdag en s avonds moesten zorgen. Terwijl Epic hoog scoort met hun internationale shows, ontbreekt het aan kwaliteit in hun eigen animatie. Het team was overdag weinig te bespeuren (buiten een flauwe linedance aan het zwembad) en organiseerde shows waar ik een hi-de-hi, ho-de-ho gevoel bij kreeg (je weet wel die Amerikaanse reeks over een zomerkamp). Zoiets werkt bij Amerikaanse toeristen, maar Europese wensen nu eenmaal andere animatie aan boord van een schip. De disco was de place to be in de avonduren, maar ook daar konden ze niet overtuigen. Men slaagde er zelfs in om de meeste partys te verknallen door een slechte DJ. Er stond vaak zelfs meer crew op de dansvloer dan klanten. Een punt waar NCL zeker aan moet werken: een professioneler entertainment team en meer contact met de gasten. Het macho gedrag van bepaalde teamleden stoorde me mateloos.

De excursies

Ondanks de hoge excursieprijzen zijn ze zeer goed georganiseerd en krijg je waar voor je geld. Zowel in Pompeï als in Firenze hadden we zeer professionele gidsen. Ook als je zelf op stap wou gaan, kreeg je aan boord zeer goede informatie. Spijtig dat je als activiteit geen info kreeg over bestemmingen de dag ervoor. Je moest het aflezen van de schermen. Andere cruisemaatschappijen besteden hier meer aandacht aan.

De Crew

Als gast voel je je thuis op het schip. Het is een week je thuis en dan verwacht je crew die vriendelijk en persoonlijk is. Dat gevoel hadden we hier zeker, zowel bij de kajuitsteward, als in het restaurant en de bar. De crew deden hun werk met plezier en dat straalde af op de gasten.

Besluit.

Wie van entertainment en internationale shows houdt moet zeker kiezen voor NCL. Zij zijn veruit de beste in de markt. Ook het freestyle principe is een schot in de roos. Dit zou elke maatschappij moeten organiseren.
Waar NCL minder in scoort is hun persoonlijk entertainement en hun kleinere kajuiten. Maar zou ik een volgende cruise overwegen? Zeker! NCL is professioneel en als je er de ongemakken bijneemt krijg je zeker waar voor je geld.

http://www.ncl.eu/


norwegian cruise lines  |  norwegian epic
 
Foto's: