sHertogenbosch: culinair, gezellig en het Mekka voor shoppers!
Noord Brabant heeft de European Region of Gastronomy Award 2018 gewonnen! De Award heeft als doel om een gezonder leven te bewerkstelligen in Europa. Het thema van Noord Brabant is: Beter en Duurzaam eten, gelardeerd met Brabantse eigenheid, innovatie en gastvrijheid. sHertogenbosch, of kortweg Den Bosch, promoot zichzelf als ťťn van de culinaire steden van Nederland.
De Dungense Dame en de Poule Den Dungen

In BelgiŽ zijn ze al decennia lang vertrouwd met het worstenbrood, maar in Dungen (een deelgemeente van Den Bosch), heeft men zijn eigen variant: De Dungense Dame. Het bijzondere worstenbroodje is voor iedereen herkenbaar en wordt ambachtelijk bereid. Al sinds 1925 wordt het heerlijke broodje geserveerd en kan je het enkel kopen bij geselecteerde bakkers. Meer info over de website.

http://dungensedame.nl/

Frankrijk kent zijn Poulet de Bresse, Noord Brabant heeft zijn Poule den Dungen. De Poule Den Dungen onderscheidt zich, net als de Poulet de Bresse, van andere rassen door zijn witte veren, grote rode kam en zijn forse brede bouw en blauwe poten. Een forse kip waarvan het vlees gekenmerkt wordt door het stevige vlees, het smakelijke intramusculaire vet en het witte uiterlijk.

De kip kan geproefd worden in geselecteerde restaurants zoals Boer Goossens. Naast het mooie familiehotel, heeft het ook een gereputeerd restaurant waar je dagelijks Noord-Brabantse gerechten kan proeven, waaronder deze Poule den Dungen. Wij waren van de smaak en malsheid helemaal weg. Een echte aanrader.

http://www.boergoossens.nl/

http://www.pouledendungen.nl/

Fietsen in Noord Brabant

Na de lunch kan je een fiets huren en de prachtige natuur ontdekken van deze regio. Op een kwartiertje fietsen van Boer Goossens ontdek je ondermeer de Dungense Molen. Neem zeker de tijd om het werk van de molenaar te ontdekken en in de bakkerij de heerlijkste broden en ander lekkers te ontdekken.

https://dungensemolen.nl/

Maar Noord-Brabant heeft nog veel meer te bieden voor de fietser. Ontdek de vele routes in natuurgebied De Maashorst. Ze hebben een leuke gids uitgebracht waar de fietsroutes gekoppeld worden aan ťťn van de vele boerderijwinkels. Of hoe gezonde voeding en fietsen samen gaan.

http://www.vvvdemaashorst.nl/

En vergeet dan zeker het mooie project van Landerij Van Tosse niet te ontdekken. Je kunt er lokaal geteeld voedsel ontdekken, proeven en het landschap ontdekken. Hier kan je zien waar de spelt voor je brood groeit, gerst en hop voor je bier en cranberries voor een speciaal ijsje, maar je kunt er vooral wandelen en genieten van de natuur.

http://www.landerijvantosse.nl/

Proeven, proeven en nog eens proeven

Wie proeven zegt, denkt uiteraard aan bier. En ook dat kan je in Noord Brabant. De Abdij van Berne is de oudste abdij van Nederland. De Norbertijnen werden er tijdens de godsdienstoorlogen verdreven, maar vandaag de dag wonen de paters er opnieuw. Sinds 2015 wordt er door de stichting Berne Abdijbier ook weer gebrouwen. Proef de Norbertijn Blond, Prior Dubbel, Abt Trippel en het Nieuwe Witheren Wit. En wil je meer weten over de abdij, zijn werking, geschiedenis en architectuur, volg dan zeker de boeiende rondleiding.

https://www.berneabdijbier.nl/

Wil je graag heerlijke truffels proeven bij een lekker glas wijn en meer weten over de verschillende soorten en zijn truffel oliŽn? Barrique Culinair & Cadeau, waar de monumentale voorgevel uit 1910 het pand weer zijn oorspronkelijk aanzicht geeft, is een winkel voor de culinaire levensgenieter. Zij die van lekker eten en drinken houden kunnen, eventueel al proevend, een reis rond de wereld maken aan de Vughterstraat 27.

http://www.denbosch.barrique.nl/

Noord Brabant culinair

Den Bosch is er culinair voor elk budget. Maar voor wie het iets meer mag zijn, raden we de Design Walking Dinner aan. 6 restaurants en 6 designers bundelen hun krachten om een heerlijk gerecht op tafel te zetten. Je bezoekt 3 restaurants voor een voor-, hoofd- en nagerecht. Elk gerecht is geÔnspireerd door een designer. Het boekje Bosch Design = lekker vertelt je er alles over. De tour kan je boeken bij VVV Den Bosch. Laat je verrassen.


Of bezoek het gezellig stadje Oss waar je heerlijk kan kuieren in de straatjes en s avonds genieten in het Peperstraatje. In de straat zitten diverse ondernemers die samen een hele mooie mix vormen. Van een Tattoo-Barbershop, een Turkse groenteman tot diverse restaurantjes. Wat dacht je van Bistro Louis, Bar en Grill Woodstock, Da Tomasso en nog zo veel meer. Een bezoek meer dan waard.

http://www.vvvdemaashorst.nl

Een tochtje op de Binnendieze na het shoppen

Den Bosch is ongetwijfeld een van de gezelligste shoppingsteden van Nederland. Ook s zondags kan je er terecht voor je laatste inkopen, een bezoek aan de vele boetiekjes of een drankje aan het water. En sluit dan je bezoek af met een tochtje op de Binnendieze. Je vaart op de kanalen in de stad en je gids vertelt honderd uit over de geschiedenis, de leuke plekjes en de geweldige anekdotes van deze bruisende stad.

http://www.bezoekdenbosch.nl

Logeren in de stad.

Een weekendje weg met je partner of je gezin? Er is voldoende te doen in en rond Den Bosch. Stap het plaatselijk VVV kantoor binnen en ze geven je graag enkele tips. Den Bosch heeft enkele leuke logeeradresjes voor elk budget. Wat dacht je van MŲvenpick Hotel en Golden Tulip Central. Beide hotels liggen centraal en hebben naast een geweldig ontbijt heel wat te bieden voor hun gasten. In hotel MŲvenpick konden we heerlijk genieten van de sauna, Golden Tulip laat je dan weer heerlijk zweten in hun gym. Beide hotels doen mee aan het concept Bosch Design = lekker.

http://www.movenpick.com/en/europe/netherlands/hertogenbosch/hotel-hertogenbosch/overview/?gclid=EAIaIQobChMIla-Wqsqf1QIVz7XtCh24CgMmEAAYASAAEgK9rvD_BwE

http://www.goldentuliphotelcentral.nl/

Weekendje Den Bosch?

Moeten we nog zeggen dat Den Bosch alles te bieden heeft voor het gezin: culinair, ontspanning, shopping, cultuur. En dat op 2u rijden met de trein vanuit BelgiŽ!

http://www.bezoekdenbosch.nl

Den Bosch  |  shertogenbosch
 
Foto's: