Regio Amersfoort: sporen van herkenning en verwondering: Belgenhoofdstad van Nederland
Tastbare getuigenissen uit de Eerste Wereldoorlog, de historische binnenstad van Amersfoort, de klederdracht van Bunschoten-Spakenburg en prachtige natuurgebieden om in te fietsen. Regio Amersfoort doet er alles aan om Belgische toeristen gastvrij te ontvangen, culinair te verwennen en herinneringen aan den Groote Oorlog te delen. Amersfoort stond 100 jaar geleden niet voor niets bekend als Belgenhoofdstad.
Volg de sporen van WOI

In het najaar van 1914 stroomden meer dan een miljoen Belgische Vluchtelingen Nederland binnen. De regio Amersfoort ving vele Belgische militairen op in de garnizoenen en bood onderdak en ondersteuning aan burgervluchtelingen. Hierdoor stond Amersfoort bekend als Belgenhoofdstad van Nederland met zelfs een eigen Belgische universiteit. Als dank voor de gastvrije opvang schonk België aan Nederland een monument. Dit Belgenmonument werd in Amersfoort gebouwd en is het grootste monument van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Speciale stadswandelingen en fietstochten leiden langs bijzondere locaties waar de sporen van WOI nog herkenbaar en herdenkbaar zijn.

Middelpunt

Regio Amersfoort ligt centraal. De Onze Lieve Vrouwetoren in de stad Amersfoort staat zelfs op het kadastrale middelpunt van Nederland. Elk jaar worden er ruim een miljoen toeristische bezoeken gebracht aan deze sfeervolle en historische stad. Amersfoort staat in de top 10 stedentrips van Zoover en op nummer 8 van de Beste bestemmingen in Nederland in de TripAdvisor Travellers Choice 2014. De stad heeft veel moois te bieden aan de Belgische toerist: slenteren langs de historische grachten, culinair genieten, gezellig shoppen, heerlijk een terrasje pakken, een bezoekje brengen aan een van de musea die de stad rijk is of een duik nemen in de gezamenlijke geschiedenis.

Fietsknooppunt van Nederland

Regio Amersfoort wordt omringd door drie nationale landschappen waar men heerlijk kan fietsen en wandelen door prachtige natuur. Het wordt niet voor niets hét fietsknooppunt van Nederland genoemd. Ontdek de regio bijvoorbeeld met de unieke fietsboot Eemlijn. Het zonnedek biedt een schitterend uitzicht over de Eempolders en de Gooise uitlopers van de Heuvelrug en de fiets vaart gewoon mee. Na aankomst in het karakteristieke Bunschoten-Spakenburg is het dan uitgerust genieten van het rijke visserijverleden, de Oude Haven en de authentieke klederdracht. Echte nostalgie beleven kan middels een tocht op de monumentale botters van meer dan 100 jaar oud.

Voordelig genieten

Voor de Belgische bezoeker heeft Regio Amersfoort diverse aantrekkelijke arrangementen samengesteld met bijzondere activiteiten. En op vertoon van de Amersfoort Citycard, die bij het boeken van een arrangement wordt verstrekt, zijn veel toeristische attracties gratis te bezoeken. Kortom: een typisch Hollands uitstapje, met een Belgisch tintje.

http://www.tijdvooramersfoort.nl/be


 
Beluister de audiofragmenten:
 

amersfoort

amersfoort
 
Foto's: