Puy du Fou... een stukje geschiedenis in Frankrijk
Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik Puy du Fou wou leren kennen. Tot dan kende ik het park enkel bij naam en wist niet wat ik hiervan moest verwachten. Het park is het tweede grootste, na Disneyland Parijs in Frankrijk en ligt in de mooie streek van de Vendée.
Als je attracties verwacht zoals rollercoasters, spookhuizen, dan ben je eraan voor de moeite. Het park is een reis door de tijd met fantastische shows waar ze internationale prijzen mee wonnen.

De reis met de trein

Puy du Fou kan je met de auto bereiken, maar de eenvoudigste en minst stresserende manier is de trein. In sneltempo brengt Thalys je van Brussel naar Paris, Gare du Nord. Daar neem je de metro naar Paris Montparnasse en dan de TGV naar Angers. Daar wacht een bus van Puy du Fou je op en na 1,5 uur sta je voor je hotel. Een lange rit ja, maar de trein is altijd een beetje reizen.

De hotels

Puy du Fou heeft zijn eigen hotels en ook die zijn een stukje geschiedenis. Wij verbleven in Le Camp Du Drap D Or. Op een groot terrein staan talloze Romeinse tenten, maar eens de drempel over, bevind je je in een luxueuze familiekamer voor 4 personen. Andere hotels zijn La Villa Gallo Romaine en de heel leuke huisjes van Les Iles de Clovis. De verschillende hotels bevinden zich slechts op 5 min van het park. En over nachtlawaai hoef je je hier geen zorgen te maken, want de hotels bevinden zich midden in de natuur. Uiteraard word je s morgens verwacht voor een lekker ontbijt. Plan het wel zorgvuldig, want het restaurant kan soms heel druk zijn.

Het park en zijn shows

Puy du Fou bevindt zich in prachtig stukje natuur. Je waant je de hele tijd in een andere tijd. Spontaan gaat de vergelijking op met Bokrijk maar Puy du Fou is zo veel meer.
Elke ochtend krijg je in het hotel een map met de uren van de verschillende shows. Ga er niet van uit dat de map van de dag ervoor ook bruikbaar is. Puy du Fou past dagelijks zijn uren aan volgens het verwachte bezoekersaantal. Komen er toch meer bezoekers, dan past Puy du Fou zijn programma aan. Op grote schermen in het park zie je de uren en de extra shows die ze extra plannen om iedereen de kans te geven alle shows te zien. En dat het vaak nodig is, hebben wij meermaals ondervonden.

1. Le Bal des Oiseaux Fantomes

De 1e show vond plaats in een open arena. De rode draad waren de herinneringen van Eloise en Eleonora. Tientallen vogels scheerden boven onze hoofden: arenden, valken, gieren, haviken en uilen. Het was een verbazingwekend gevoel. Voor de eerste keer kregen we een staaltje van perfectie van Puy du Fou. Het zou niet de laatste keer zijn. Toen moest immers de finale nog beginnen. Al een tijdje hing boven het park een luchtballon. Ik dacht een reclamestunt voor het park, maar plots gingen alle luiken open en vlogen meer dan 200 vogels boven onze hoofden. Wat een fantastisch zicht!

2. Le dernier Panache

Deze nieuwe show wordt in een reuzetheater gespeeld. Dit verhaal is op waargebeurde feiten geïnspireerd met als hoofdfiguur Charette. Je zit in een tribune en midden in het spektakel. Tijdens de voorstelling draait het theater. Het decor wijzigt steeds. Maar wees er wel snel bij, want het spektakel is heel populair bij de bezoekers.

3. Les Vikings

Opnieuw een openluchtspektakel met heel wat special effects: gevechten, vuur en een Vikingschip dat met bemanning uit het water oprijst. Opnieuw een staaltje van verbluffende perfectie.

4. Le Signe du Triomphe

In een detailmatig nagebouwd Gallo-Romeins stadium word je ondergedompeld in gladiator gevechten, wagenrennen met paarden, leeuwen en tijgers. Maar de animatie start reeds tussen het publiek Acteurs trekken je mee in het spektakel. Puy du Fou heeft hier tijd en energie ingestoken en dat werpt zijn vruchten af. Voor mij één van hun beste spektakels.

6. Les Orgues de Feu

Maar ook als het donker is word je vergast op een fabuleus klank- en lichtspel aan het meer. Acteurs zweven over het water en soms denk je midden in de electrical parade te zitten van Disney. Maar wat we te zien kregen is het beste klank- en lichtspektakel ooit. Op klassieke muziek krijg je een half uur lang licht- en vuureffecten. In de zomer wordt dit vervangen door Le Cinéscénie, het grootste klank- en lichtspektakel in de wereld.

Puy du Fou heeft echter nog veel meer te bieden: andere kleinere shows, een kinderboerderij, een speeltuin en de Fabels van De La Fontaine met sprekende beelden. Vervelen is hier verboden.

De honger stillen

Puy du Fou blinkt niet enkel uit in geweldige shows, maar ook aan de verschillende restaurants werd aandacht besteed. Hier geen hotdogs of popcorn, maar echte foodcorners waar je aan democratische prijzen een snelle hap kan eten. Wil je iets meer tijd besteden, reserveer dan in Le Bistrot. Je kunt er à la carte bestellen of een volledig menu, maar ontzettend lekker, Frans en verzorgd. Daarnaast heb je heel wat buffet- en spektakelrestaurants. Ook hier weer democratische prijzen voor wat je geserveerd krijgt. Le Banquet de Merovee heeft een heerlijk visbuffet en Les Deux Couronnes grillades à volonte. Vergeet even de calorieën en geniet.

Tips voor een leuk bezoek

- Bezoek Puy du Fou in de week, dan is het veel rustiger en geraak je sneller binnen in de shows
- De shows zijn in het Frans en vaak moeilijk te begrijpen. Vraag aan de ingang een vertaal apparaat. De grote shows kan je dan in het Nederlands volgen
- Neem een emotion pass. Je kunt bij alle shows via speciale ingangen binnen en er zijn voorbehouden plaatsen
- Bestel op voorhand de shuttle bus van het station van Angers naar het park. Een taxi kan prijzig zijn.
- Voorzie 3 dagen zodat je in alle rust de shows kan zien%u2026 wij waren er slechts 2 en hebben moeten lopen om de belangrijkste te zien.

De pluspunten van het park

- Puy du Fou is een PUUR park. Geen reclames van frisdranken of andere sponsors. En dit is een verademing.
- Dit is een park dat ontzettend veel aandacht besteedt aan mindervaliden. Ouderen en mindervaliden worden in de hotels, restaurants en shows als koningen behandeld. Ze krijgen ook voorbehouden plaatsen en kunnen met het treintje het hele park bezoeken.

Wil je de lange treinreis even onderbreken? Maak dan een stop in Parijs of Bordeaux. Op 2u ben je al in het centrum van Parijs. Bezoek nog even snel de Eiffeltoren of maak een romantische wandeling. Zo voelt de treinreis minder vermoeiend en lang aan.

http://www.puydufou.com


puy du fou
 
Foto's: