Onderzoek: citytrip voorkeuren bij Belgen
Citytrips zijn hot. We trekken er massaal op uit voor een weekendje Londen, een nachtje Amsterdam of een midweek in Milaan. Daarom stelde Accor Hotels zich de vraag welke steden populair zijn en wat de redenen zijn bij Belgen om een Europese stad te bezoeken.
Hiervoor deed onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van Accor Hotels onderzoek naar populaire citytrips onder Belgen en Nederlanders. De 527 Vlaamse respondenten zijn representatief voor de Vlaming van 18 jaar en ouder naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Respondenten werden gevraagd naar hun favoriete steden waar ze de afgelopen drie jaar minimaal één keer hebben overnacht. In het onderzoek zijn de grootste hoofdsteden van West-Europa meegenomen, samen met de populaire steden Milaan en Barcelona.

We vroegen aan de respondenten welke steden ze de afgelopen drie jaar bezochten en welk van deze steden hen het meest kon bekoren.

Parijs is altijd een goed idee

Bijna de helft van de respondenten gaf aan in de afgelopen drie jaar minstens één maal in Parijs te zijn geweest. Ook Amsterdam (39 procent) en Londen (36 procent) blijken geliefkoosde citytrip bestemmingen. De goede bereikbaarheid van deze steden voor Vlamingen heeft duidelijk een impact op de keuze van hun bestemming.

We trekken liever zuidwaarts

Ook merken we een verschil tussen noordelijke en zuidelijke bestemmingen. Daar waar ook Barcelona en Rome goed scoren, is Oslo met slechts 4 procent de minst bezochte grootstad. Ook naar Stockholm (4,2 procent), Dublin (4,7 procent) en Kopenhagen (6,1 procent) gaan Vlamingen niet vaak op citytrip.

Barcelona steelt onze harten

Hoewel we Parijs het meest bezoeken, kan Barcelona ons het meest bekoren. De Catalaanse hoofdstad krijgt namelijk een gemiddelde score van 8,5 op tien. Gevolgd door Rome (8,3) en Lissabon (8,2). Onze eigen hoofdstad blijkt ons minder te liggen aangezien deze stad de laagste score krijgt: 7,0. Dezelfde tendens zien we bij het Nederlandse onderzoek waar Amsterdam de laagste score krijgt. Ook bij ons is Amsterdam niet meteen geliefd. Met een score van 7,6 blijft de stad, die we wel vaak bezoeken, nog net Dublin voor (7,6). Zo staat het op de derde laatste plaats.

Redenen van bezoek

Elke stad heeft zijn charmes en er zijn ook verschillende redenen om een stad te bezoeken. Wij vroegen de respondenten wat de redenen zijn om op citytrip te gaan naar een bepaalde stad. In onderstaande kaart zijn van vijf themas de top drie steden gevisualiseerd: winkelen, bezienswaardigheden, rust, prijs en zakelijk.

Rust vinden in Scandinavie

Hoewel we niet vaak naar het noorden trekken op citytrip, doen we dit wel wanneer we op zoek zijn naar rust. Met Stockholm als meest gewaardeerde stad voor haar rust, gevolgd door Oslo en Kopenhagen, komen we graag in Scandinavie voor de rust. Amsterdam en Lissabon vervolledigen de top vijf.

Toch vaker shoppen in het binnenland

Shoppen doen we vaak in Brussel. Wanneer we toch naar het buitenland trekken, is Londen de meest geliefde stad. Met ook Milaan, Amsterdam en Parijs in de top vijf is het duidelijk dat we naar de Europese modesteden gaan als het op winkelen aankomt.

Praag een must see voor een goedkope prijs

Bij de vraag welke steden Vlamingen bezoeken om bezienswaardigheden te bewonderen, prijkt Praag bovenaan. Deze stad wordt gevolgd door het historische Rome. Berlijn, de Duitse hoofdstad die de laatste jaren aan populariteit wint, rankt derde.

Ook bij de vraag welke steden we bezoeken wegens de prijs, vinden we Praag helemaal bovenaan terug. Het is volgens Vlamingen de ideale bestemming voor goedkope sightseeing. Ook Lissabon is een goede bestemming voor goedkoop reizen. De Spaanse steden Barcelona en Madrid , waar goedkope vliegtickets voor worden aangeboden, vinden we eveneens terug bij topbestemmingen op basis van prijs.

En voor het werk%u2026

Wanneer Vlamingen een citytrip combineren met een zakenreis, doen ze dit het vaakst in eigen land met Brussel op de eerste plaats. Daarnaast is ook Italie een veel bezocht land voor een zakenreis gecombineerd met een citytrip. Zo staat Milaan op de tweede en Rome op de vijfde plaats. Tot slot staan ook Madrid en Praag in de top vijf.

Hoe gaan we op citytrip?

Als we op citytrip gaan, doen we dit het liefst romantisch met onze partner in een hotel. Meer dan de helft van alle Vlamingen geeft aan het vaakst op citytrip te gaan met de partner, namelijk maar liefst 57 procent. Naast een reis met de partner, maar op verre achterstand, gaan we graag met vrienden op citytrip (13 procent) of met het gezin (11 procent).

Overnachten doen we het liefst in een hotel. Bijna tachtig procent van de respondenten geeft aan dat ze de laatste maal op citytrip in een hotel hebben overnacht. Als Vlamingen niet voor een hotel gaan, verkiezen ze om te overnachten in een bed and breakfast, in een hostel of bij vrienden.

Wanneer Vlamingen op citytrip gaan, trekken ze dus duidelijk vaker naar het zuiden dan noordwaarts. Dit met Parijs als meest bezochte stad en Barcelona als meest gewaardeerde bestemming. Wanneer we toch het noorden opzoeken, doen we dit vooral voor de rust die er heerst. Wat is uw volgende citytrip bestemming?


 
Foto's: