NAAR GAMBIA OM TE VISSEN EN TE ZONNEN
Om meer dan één reden wordt Gambia het mooiste kleine land van Afrika genoemd. Fervente vissers kunnen er hun hart ophalen en terwijl ze oceaan- en riviervissen bovenhalen, genieten hun reisgezellen van zonnige stranden en van fascinerende boottochten door de mangroves.
Gambia ligt aan de westkust van Afrika en is vlot bereikbaar. De vlucht duurt zes uur en Brussels Airlines vliegt vier keer per week, rechtstreeks op de hoofdstad Banjul. Gambia is niet alleen een klein land maar ook heel bijzonder van vorm. Het wordt helemaal omringd door Senegal en in twee stukken gesneden door de Gambia rivier. Langs de Atlantische Oceaan liggen prachtige stranden.

Strandvissen
Opgelet, vissen in Gambia is wat anders dan vanop je vaste stekje langs een Belgische rivier of kanaal. De lange stranden zijn een uitgelezen voedingsbodem voor vissen. Een gids kan je de beste plaatsen aanwijzen. Vanop het strand worden verschillende vissoorten bovengehaald: Pijlstaartrog, Barracuda, Meerval en Botervis. Op Banjul-Beach, Paradise-Beach en Calabash-Beach worden alle zoutwatervissen van Gambia gevangen en je kunt er ook het nodige hengelmateriaal huren.

Zeevissen
Voor het grote visserswerk moet je de oceaan op. Dat is makkelijk georganiseerd want ook vanuit de hotels worden boten gecharterd. Onder begeleiding van een lokale kapitein vaar je dan in de vroege ochtend de haven uit, naar de beste visgronden. Soms blijf je langs de kust, soms ga je ver de oceaan op. Het is mogelijk een visvakantie van twee weken te boeken met daarin tien visdagen op zee naar keuze.

Riviervissen
Het is de droom van elke doorgewinterde visser om op de Gambia rivier de eerste prijs binnen te halen, dat wil zeggen een %u2018tarpon%u2019 die in Gambia veel voorkomt. Die beestjes kunnen wel honderd kilo wegen. Hangt er zo eentje aan je lijn dan heb je beslist hulp nodig. Misschien zijn je medereizigers aan boord, genietend van de mangrovebossen en de prachtige fauna en flora die in grote nationale parken wordt beschermd. Je gaat voor een meerdaagse trip de rivier op met overnachting in de authentieke lodges of je kiest voor een dagexcursie vanuit je hotel aan zee. Dat is een haalbare kaart want er zijn geen grote afstanden in Gambia.
gambia
 
Foto's: