Langs Tsjechische burchten en kastelen over de Burgenstrasse : De mooiste autoroute in Tsjechië
De Burgenstrasse is één van de bekendste historische autoroutes in Europa. Deze prachtige route gaat 1200 km door Duitsland en Tsjechië en komt langs meer dan 80 kastelen, burchten en adellijke residenties. Het Duitse traject hebben al veel mensen ontdekt, maar de Burgenstrasse in Tsjechië is nog redelijk onbekend. Stap in de auto of op de fiets en volg het Tsjechische deel van de Burgenstrasse genaamd Hradní stezka.
Meer dan 400 kilometer aan rijplezier

Neem de auto, camper of motor en rijdt van kasteel naar kasteel. De Burgenstrasse Hradní stezka in het Tsjechisch is een bijzondere mooie autoroute en heel geschikt voor wie van autorijden en cultuur houdt. De Burgenstrasse bestaat al sinds 1954. In 1994 werd het Tsjechische traject naar Praag toegevoegd. De route in Tsjechië begint bij de grensstad Cheb en is in totaal 410 kilometer. Onderweg kom je langs vijftien Tsjechische burchten en kastelen en rijd je door de natuurparken Slavkovský les, Krivoklátsko en Ceský kras. Liever de route op de fiets volgen? Ook dat is mogelijk. Het fietstraject eurovelo 4 Central-Europe volgt ongeveer dezelfde route. Aanduidingen van de Burgenstrasse zijn helaas nog niet aanwezig. De fietstocht gaat door een heuvelachtig landschap, de route is daarom vooral voor geoefende fietsers aan te raden.

Boheemse schatten

Regelmatig zul je tijdens de rit moeten stoppen om van het fraaie landschap en de kastelen te genieten. Na de Duits-Tsjechische grens kom je al snel het eerste kasteel tegen. Kasteel Cheb - ook wel Eger kasteel genoemd - ligt hoog boven de rivier Eger. De merkwaardige burchttoren van zwart vulkanisch steen is het oudste gebouw in de historische stad. Tegenwoordig herinneren de oude muren alleen nog aan het keizerlijke paleis, dat oorspronkelijk een fort was, en gebouwd werd in de 12de eeuw. De Burgenstrasse gaat verder naar het natuurpark Slavkovský les. Dit gebied is bekend door zijn kuuroorden Karlovy Vary en Mariánské Lázne. Wat je hier ook vind is kasteel Loket, chateau Beclov nad Teplou en de luxe residentie KynzEvart. Het is daarna zo een 100 km rijden voor de volgende cultuurschat: Waterburcht svihov ten zuiden van Pilsen. Het verhaal doet de ronde dat de rijke en machtsbeluste kasteeleigenaar zijn personeel wreed behandelde. Als straf werd hij door de duivel naar de hel gestuurd. In zijn slaapkamer blijkt nog steeds een vreemd gat in het gewelf te zitten dat volgens zeggen elke poging om dicht te metselen weerstaat. Twee andere bezienswaardigheden in de buurt van Pilsen zijn chateau Nebílovy en kasteel Kozel.

In de buurt van Praag

In Midden-Bohemen staan kasteel Horovice en kasteelruďne zebrák en Tocník langs de route. De kasteelruďnes maken deel uit van de 13de eeuwse verdedigingswerken voor het kruispunt van de wegen naar Krivoklát en Zbiroh. Het is de best bewaarde burchtgroep in Tsjechië en domineren de diepe bossen van het gebied Krivoklátsko. Wat niet overgeslagen mag worden is kasteel Krivoklát, een populair jachtkasteel waar door de jaren heen veel banketten, drinkpartijen maar ook serieuze politieke gesprekken hebben plaatsgevonden. Het bekendste en meest bezochte kasteel is Karlstejn. De koning van Bohemen en tevens Romeinse keizer Karel IV koos deze plek om de heilige relikwieën en de kroonjuwelen te bewaren. In de 19de en 20ste werd de gotische burcht gereconstrueerd. De architect kreeg de schuld dat hij de burcht een te perfect en afwijkend uiterlijk had gegeven. Toch heeft Karlstejn zijn magische charme behouden en trekt het jaarlijks duizenden toeristen.

Afsluiten met een UNESCO monument

Na meer dan 400 kilometer eindigt Hradní stezka in Praag. Ook hier is een burcht; de Praagse Burcht. Het grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. In dit complex van paleizen en kerken hebben door de eeuwen vele koningen residentie gehouden. Praag is een perfecte afsluiter van deze autoroute en voor de fanatieke autorijder tevens een goed startpunt voor een volgend auto-avontuur.

http://www.burgenstrasse.de


Burgenstrasse
 
Foto's: