Het zwarte woud, een oase van rust en heerlijk culinair genieten
Baden-Wurttemberg, gelegen in het Zuidwesten van Duitsland, is niet alleen de derde grootste deelstaat maar ook en vooral het culinaire epicentrum van de bondsrepubliek. Nergens anders zijn de sterren zo talrijk en dichtbij. En wij gingen dit in een culinaire trip ontdekken.
Met de trein ben je er sneller dan je denkt en onze eerste stop is Baiersbronn, gelegen in het Noorden van het Zwarte Woud en een bolwerk van de regionale gastronomie.

BAIERSBRONN

Logeren doen we Hotel Traube Tonbach. Je voelt je er onmiddelijk thuis. het heeft je alles te bieden: mooie kamers, een heerlijk ontbijt, een michelin restaurant, heerlijke keuken...maar vooral: de rust! je kan uren wandelen en genieten van de vele activiteiten die het hotel je aanbiedt. En na een wandeling kan je uiteraard uitrusten in de Glasmannlehutte, waar je de lokale keuken kan proeven.

http://www.traube-tonbach.de/

Hotel Bareiss is een ander hotel in de regio met ook weer een heerlijke sterrenkeuken, een eigen luxe blokhut met fantastische gerechten (het historische Morlokhof) maar vooral heel kind- en gezinsvriendelijk!

http://www.bareiss.com/

Een van de beroemdste ambassadeurs van de streek is de Schwarzwalder Kirschtorte, die natuurlijk het beste smaakt in het Zwarte Woud zelf. Een cruciaal ingredient is Kirschwasser, dat uitsluitend hier gemaakt wordt omdat alleen in het Zwarte Woud de juiste soort kersen voor dit edele vuurwater kan worden gekweekt...oh ja en ze hebben er ook heerlijke chocolade. Spring zeker eens een chocoladewinkel binnen voor een doosje pralines. Ze worden er nog met de hand gemaakt.

FREIBURG

de groenste en meest ecologische stad van Duitsland is Freiburg. genieten kan je zeker in deze stad met het weinige autoverkeer, de vele wandelaars en de gezellige plekjes. Vebaas je niet over het groot aantal jongeren, want Freiburg is de studentenstad bij uitstek. Kies zeker voor een stadsrondleiding. je krijgt een aparte kijk op de stad. Meer info verkrijg je in de toeristische dienst van Freiburg.
Logeren kan je in hotel Colombi. Niet alleen het hotel is 5 sterren met een heerlijke welness, ook de keuken is voortreffelijk. Het hotel ligt in het centrum van de stad van waaruit je alles te voet kan bereiken.

http://www.colombi.de/

GELDERMANN

De bekendste Sekt in Duitsland is Geldermann. Een bezoekje aan de bottelarij is zeker de moeite waard. Na een introductiefilm krijg je een kijkje in de kelders van Geldermann. Je volgt er het hele proces en dat is best boeiend. En krijg je er niet genoeg van....in het winkeltje wordt je verwend. Neem zeker een flesje (of meer) mee.

ETTLINGEN

Het Erbprinz hotel is een huis met geschiedenis. U mag zich verwachten aan krakende houten vloeren en waardevol antiek dat teruggrijpt naar een glorieus verleden. De eigenaar van Erbprinz is niet alleen een man met goede smaak, maar ook iemand met een gezond gevoel voor humor. Dat vertaalt zich naar de vernieuwde kamers, het opnieuw vormgegeven restaurant en de openbare ruimtes, die zodanig uniek zijn ingericht dat er wel een knipoog aan te pas moet zijn gekomen.... Hotel Erbprinz sleepte als eerste Duitse restaurant ooit een Michelinster in de wacht. Oh ja ook hier is de wellness niet te versmaden.

http://www.erbprinz.de/

Baden-Wurtemberg en het zwarte woud zijn zeker de moeite waard voor een citytrip, gezellig weekendje of romantisch uitstapje. Culinair is het een topregio en eenvoudig te bereiken. En wil je wat meer ontspanning: Europapark ligt ook in deze regio en is eenvoudig te bereiken.

http://www.tourismus-bw.de
zwarte woud  |  baden-wurtemberg  |  freiburg  |  ettlingen  |  geldermann  |  baiersbronn
 
Beluister de audiofragmenten:
 

baiersbronn2

baiersbronn2
 

baiersbronn

baiersbronn
 

kairestul

kairestul
 
Foto's: