9 tips voor een feestelijke tour door Noord-Duitsland
The Wonderful, oftewel het verbond van 9 charmante stadjes in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen, trekt in 2015 alle registersopen. Het verbond vierde afgelopen jaar haar 30-jarig bestaan en lijkt steeds meer uit te groeien tot een toeristische topbestemming in Duitsland. Wij geven jou alvast 9 redenen waarom een uitstap naar deze charmante stadjes in 2015 absoluut op je agenda moet staan.
1. Beleef het carnaval in Braunschweig, het grootste van heel Noord-Duitsland

Met 6.000 carnavalisten en meer dan 200.000 toeschouwers is de Schoduvel in Braunschweig het grootste carnaval in heel Noord-Duitsland. De parade die over een afstand van 6,5 kilometer doorheen het stadscentrum trekt duurt maar liefst vier uur en is een ware lust voor het oog, de lachspieren en de smaakpapillen. De Schoduvel vindt plaats op 15 februari. Wil je na het carnaval hanzestad Braunschweig wat beter leren kennen, neem dan deel aan één van de leuke stadsrondleidingen of doe een boottocht op de Oker.

2. Ontdek Europas grootste collectie aan vakwerkhuizen in Celle

450, dat is het aantal vakwerkhuizen dat je in het centrum van Celle aantreft. Geen enkele stad in Europa heeft er meer. Celle kan je op verschillende manieren ontdekken. Maar wellicht de leukste manier is door middel van een heksenwandeling. Petronella en Begina loodsen je door een tijdperk van humanisme, renaissance en heksenjachten. En ze doen dat op hun eigen, humoristische wijze.

Hou je van jazz, mis dan zeker de Celle Street Parade niet, het grootste jazzfestival van Noord-Duitsland, dat dit jaar plaatsvindt op 13 juni.

3. Bezoek het Internationaal Händel festival van Gottingen

Georg Frideric Händel was een barok componist uit de 17de eeuw. Samen met tijdsgenoot Johann Sebastian Bach behoort hij tot de meest befaamde klassieke Duitse componisten ooit. Universiteitsstad Gottingen eert Handel tijdens het Internationaal Handel festival dat doorgaat van 14 tot 25 mei. Het is het oudste Handel festival ter wereld en een tiendaagse hommage aan Handels werk.
Hou je meer van literatuur dan van muziek, dan kan je in Gottingen ook terecht voor een literaire wandeling in de voetsporen van de gebroeders Grimm, die aan de universiteit van Gottingen studeerden en er vervolgens doceerden.

4. Bewonder UNESCO-werelderfgoed in Goslar

Goslar is een stad met een keizerlijk verleden. Getuige hiervan is de Kaiserpfalz, het keizerlijk paleis, en de prachtige binnenstad die bezaaid ligt met statische gebouwen en charmante vakwerkhuizen. De oude binnenstad is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed, samen met de nabijgelegen ertsmijn Rammelsberg en het ingenieuze afwateringsysteem van de Ober Harz. Het hele jaar door kan je in Goslar terecht voor originele muziek- en kunstenfestivals, ambachtelijke markten en gezellige rondleidingen. Een stad waar je instant verliefd op wordt.

5. Volg het spoor van de rattenvanger van Hameln

Dat de gebroeders Grimm hun stempel op de streek gedrukt hebben blijkt ook uit de sage van de rattenvanger van Hameln. De man die eerst geprezen werd omdat hij de ratten uit Hameln verdreef door op een fluit te spelen, maar later verguisd werd omdat hij 130 kinderen uit Hameln liet verdwijnen. Van mei tot september wordt iedere zondag deze legende nagespeeld op het marktplein van Hameln. Voor een meer humoristische en muzikale benadering van de sage is het iedere woensdag verzamelen geblazen op datzelfde marktplein voor een uitvoering van de musical RATS. De enige echte rattenvanger van Hameln verzorgt ook rondleidingen doorheen de stad. Inschrijven hiervoor doe je op de toeristische dienst van de stad.

6. Vier de 150ste verjaardag van de Hannover Zoo, de mooiste dierentuin van Duitsland

De Hannover Adventure Zoo werd in 2014 door de lezers van het magazine Parkscout uitgeroepen tot beste zoo van Duitsland en mocht van TripAdvisor een Traveller Choice Award in ontvangst nemen. En dat is niet toevallig. Want de zoo van Hannover behoort tot de mooiste in Europa, met heel wat ruimte voor beleving. Zo kan je een boottocht maken op de Zambesi-rivier en vaar je letterlijk tussen de giraffen en neushoorns. In het Yukon Bay paviljoen zie je de ijsberen over je heen zwemmen. In 2015 viert de zoo zijn 150ste verjaardag met tal van evenementen voor jong en oud.
Een leuke periode om Hannover te bezoeken is tijdens de eerste 3 weken van augustus. Dan vindt traditiegetrouw het Maschsee festival plaats, een soort Duitse versie van onze Gentse feesten.

7. Kom in de festivalsfeer naar aanleiding van 1.200 jaar Hildesheim

Hildesheim viert dit jaar haar 1.200-jarig bestaan. Reden genoeg om een aantal feestelijke evenementen aan te kondigen. Zo zijn er het ganse jaar door concerten in de gerestaureerde Maria kathedraal (UNESCO werelderfgoed) en wordt op 18 april het kathedraalmuseum feestelijk geopend. Op 4 en 5 september vindt in het stadscentrum van Hildesheim de Pflasterzauber plaats, een internationaal straatmuzikanten- en kunstenfestival waaraan meer dan 65 artiesten, acrobaten, jongleurs, clowns en acteurs deelnemen. Van 5 tot 8 november, tenslotte, is er Licht.Kunst.Fest, waarbij de stad feeëriek verlicht wordt.

8. Voel de ambiance van studentenstad Luneburg

Luneburg, de meest noordelijke van de 9 charmante stadjes is een rasechte studentenstad, inclusief trendy shops, gezellige bars en een bruisend nachtleven. Het contrast met het rijke historische verleden van Luneburg als hanzestad en de prachtige oude architectuur die hiermee gepaard gaat is dan ook groot. Van 19 tot 21 juni kan je in Luneburg terecht voor het Luneburg City Festival, één van de grootste festivals in de regio die jaarlijks duizenden bezoekers lokt. Het programma is opgebouwd uit tal van muziekvoorstellingen, een rijk cultureel aanbod en culinaire hoogstandjes.

9. Bezoek de Jagermeister distillerie in Wolfenbuttel

Wie Wolfenbuttel zegt, zegt Jagermeister. De wereldvermaarde likeurdrank werd in 1934 voor het eerst gedistilleerd door Wilhelm Mast, een lokale apotheker uit Wolfenbuttel. Nu, meer dan 80 jaar later, wordt het drankje nog steeds geproduceerd in Wolfenbuttel en van daaruit geexporteerd naar meer dan 200 landen. Wie wil kan de distillerie bezoeken en meer over de interessante geschiedenis en de samenstelling van dit bijzondere likeurdrankje ontdekken. Een tour boeken doe je via de toeristische dienst van Wolfenbuttel

Extra Tip: Ontdek en beleef de geschiedenis van de automobiel in Autostadt Wolfsburg

Wie genoeg heeft van de middeleeuwse charme in de 9 stadjes en nood heeft aan wat hedendaagse actie en snelheid kan een bezoek brengen aan Autostadt in Wolfsburg, een themapark volledig gewijd aan de geschiedenis, innovaties en het design van de automobiel.

Hannover, centrum en uitvalsbasis van de 9 stadjes

Hannover tenslotte is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de 9 stadjes. Zelf hoort de Noord-Duitse hoofdstad officieel ook tot de 9 stadjes, maar gezien de omvang en culturele mogelijkheden die de stad biedt is het een bestemming op zich. De 9 stadjes zijn dan ook een ideale aanvulling op een citytrip naar Hannover of een verblijf in de groene Harz of Luneburger Heide

Hannover ligt op zo n 490 km van Brussel, maar vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo%u2019n 3 uurtjes rijden. De vlotte verbindingen via de A2 en A7 autosnelwegen, de ruime parkeergelegenheid en het vlot toegankelijke stadscentrum zorgen ervoor dat Hannover dichterbij is dan je denkt. Wie liever met de trein reist staat op 5 uurtjes in het centrum van Hannover. Overstappen doe je in Keulen.
Wie vanuit Hannover de 9 stadjes wenst te ontdekken kan zeer eenvoudig het openbaar vervoer gebruiken. Vanuit Hannover Hbf heb je rechtstreekse treinverbindingen met alle stadjes.

http://www.visit-hannover.com

http://www.9staedte.de/erlebniswelt/tipps-infos/nl/


hannover
 
Beluister de audiofragmenten:
 

hannover deel 1

hannover deel 1
 

hannover deel 2

hannover deel 2
 
Foto's: